Tijdens de derde editie van het Holland Festival speelt, onder leiding van dirigent Erich Kleiber, het Koninklijk Concertgebouworkest in het RAI-gebouw (Amsterdam) een Weens programma. Muziek van Joseph Haydn, Franz Schubert, Wolfgang Amadeus Mozart en Johann Strauss jr. wordt opgevoerd voor een publiek van maar liefst 20.000 toeschouwers. De toehoorders bedanken met een daverend applaus. Het concert wordt meerdere malen herhaald tussen 23 en 27 juni 1949 onder andere in het Concertgebouw (Amsterdam), het Kurhaus (Scheveningen) en de Houtrusthallen (Den Haag). Het beeldmateriaal is verkregen uit het Polygoon Hollands Nieuws 1949 (Bioscoopjournaal; gevonden in het beeldarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid). Als voice-over is de klinkende stem van coryfee Philip Bloemendal te horen.

Het Holland Festival bestond in 2017 zeventig jaar en is daarmee een van de oudste en grootste podiumkunstenfestivals van Europa. Dit jubileum werd gevierd met een groot programma in de Amsterdamse theaters en concertzalen. Het festival heeft in de afgelopen jaren zijn archief gedigitaliseerd, zodat het publiek kennis kan nemen van de rijke historie van het festival. Om dit archief te verrijken met beeldmateriaal hebben het Holland Festival en de VPRO hun krachten gebundeld.

Onder de naam ‘Holland Festival Parels’ hebben wij gezamenlijk een duurzaam online platform ingericht. Hier kan het publiek zeventig korte televisiefragmenten vinden uit en over producties, die het Holland Festival de afgelopen zeven decennia in Nederland presenteerde. Deze televisiefragmenten van diverse publieke omroepen zoals de NTR en VPRO zijn vaak eenmalig op televisie te zien geweest. Ze zijn nu als hommage en als online archief beschikbaar gemaakt. Meer over de voorstelling in kwestie vindt u op de desbetreffende pagina van het Holland Festival Archief. Die kan u vinden door onderstaande link aan te klikken.

Pagina in HF archief: https://www.hollandfestival.nl/nl/programma/1949/haydn-schubert-mozart-strauss/

Naam programma: Haydn, Schubert, Mozart, Strauss – Concertgebouworkest o.l.v. Erich Kleiber

Programmadatum: 23-27/06/1949

Credits: Muziek: Joseph Haydn, Franz Schubert, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Strauss jr. – Uitvoering: Concertgebouworkest – Dirigent: Erich Kleiber

Zie ook nog: https://www.hollandfestival.nl
https://www.facebook.com/HollandFestival

https://www.instagram.com/hollandfestival/

http://www.beeldengeluid.nl/

Holland Festival is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid zeer erkentelijk voor hun belangeloze medewerking bij de publicatie van fragmenten uit het Polygoon Hollands Nieuws.

blank
最新情報をチェックしよう!
>
CTR IMG